Apa Punca Aircond Kereta Tidak Sejuk?
| |

Punca Aircond Kereta Tidak Sejuk

Kalau korang pernah rasa macam aircond kereta korang tak sejuk langsung, jangan risau, korang bukan sorang-sorang. Banyak faktor boleh menyebabkan masalah ni berlaku, dan memahami punca-punca dia memang penting. Dalam artikel ni, kita akan kupas punca aircond kereta tidak sejuk dan cara nak atasi masalah tu. Jom kita selongkar!

Punca Aircond Kereta Tidak Sejuk

Untuk mengetahui sebab aircond kereta tidak sejuk, adalah penting untuk menyedari gejala yang diberikan oleh sistem aircond. Jika anda mendapati aircond kereta anda tidak memberikan udara sejuk seperti biasa, ia mungkin menunjukkan tanda-tanda kerosakan yang perlu diatasi. Oleh itu, mari kita teruskan dengan meneroka beberapa punca biasa masalah aircond kereta yang menyebabkannya tidak berfungsi dengan baik.

Apa Punca Aircond Kereta Tidak Sejuk?
Photo by Kaboompics

1. Compressor Dah Tak Berfungsi

Compressor ni memang penting gila dalam sistem aircond kereta. Kalau rosak, boleh jadi aircond tak sejuk atau langsung tak sejuk. Bila compressor rosak, ia boleh mengganggu keseluruhan proses penyejukan udara dalam sistem aircond. Selain itu, ia juga boleh menyebabkan tekanan dalam sistem tidak stabil, yang boleh mempengaruhi prestasi keseluruhan aircond. Jadi, adalah penting untuk memastikan compressor berfungsi dengan baik untuk mengekalkan kesejukan udara dalam kabin kereta anda.

Untuk membetulkan masalah compressor yang tidak berfungsi, langkah pertama adalah mengenal pasti punca sebenar kerosakan. Adakah ia disebabkan oleh kekurangan gas aircond, kegagalan elektrik, atau kerosakan mekanikal? Selepas itu, anda perlu membuat keputusan sama ada untuk membaiki compressor yang sedia ada atau menggantikannya dengan yang baru. Bagi penyelesaian yang lebih baik, disyorkan untuk mendapatkan bantuan daripada seorang juruteknik aircond yang berkelayakan untuk memastikan penyelesaian yang tepat dan selamat.

2. Fan Condenser Punya Masalah

Fan condenser ni kerja dia nak turunkan suhu dan tekanan dalam sistem aircond. Kalau rosak, bila kereta jalan, aircond ok je tapi bila berhenti, boleh jadi panas pula. Fan condenser boleh mengalami masalah disebabkan oleh beberapa faktor. Salah satu punca yang biasa adalah kerosakan pada motor fan itu sendiri, yang boleh disebabkan oleh keausan atau kerosakan elektrik.

Baca Juga  Kedai Bateri Kereta Ipoh
Fan Condenser Punya Masalah
source imej: facebook Turtle Factory

Selain itu, kotoran atau sisa-sisa yang terperangkap di sekitar fan condenser juga boleh menghalang aliran udara yang efisien, menyebabkan peningkatan suhu dan tekanan dalam sistem aircond. Oleh itu, adalah penting untuk menjaga dan membersihkan fan condenser secara berkala untuk memastikan prestasi yang optimum.

Kos untuk membetulkan fan condenser yang bermasalah boleh berbeza-beza bergantung kepada faktor seperti jenis kerosakan, jenama dan model kereta, serta lokasi tempat anda mendapatkan perkhidmatan. Secara am, kos untuk membaiki atau menggantikan motor fan condenser dan membuat sebarang penyesuaian yang diperlukan mungkin berkisar dari beberapa ratus hingga beberapa ribu ringgit Malaysia. Bagaimanapun, adalah penting untuk mendapatkan anggaran kos yang tepat daripada mekanik atau bengkel yang dipercayai sebelum membuat sebarang keputusan.

3. Filter Dryer Dah Kotor

Filter Dryer tu kena tukar kalau dah kotor sangat. Dia punya kerja nak bersihkan kotoran dan lembapan dalam sistem aircond. Kalau tak, tekanan dalam sistem tu boleh naik sangat tinggi. Untuk membersihkan filter dryer yang kotor, anda perlu mematikan sistem aircond kereta dan memastikan bahawa tekanan dalam sistem telah dilepaskan sepenuhnya. Selepas itu, filter dryer perlu dikeluarkan dari sistem dengan mengeluarkan sebarang penyambungan atau pengikat yang mungkin ada. Kemudian, anda boleh membersihkan filter dryer dengan menggunakan udara tekan atau cebisan kain bersih untuk menghapuskan sebarang kotoran atau sisa-sisa yang mungkin terperangkap di dalamnya.

Pastikan untuk membersihkan dengan lembut untuk mengelakkan sebarang kerosakan kepada komponen. Akhirnya, pasang semula filter dryer ke dalam sistem dengan betul dan pastikan semua penyambungan dipasang dengan rapat sebelum menghidupkan semula aircond kereta untuk menguji prestasi. Jika anda tidak yakin atau tidak selesa melakukan proses ini sendiri, adalah lebih baik untuk mendapatkan bantuan dari seorang juruteknik aircond yang berkelayakan.

4. Expansion Valve Punya Masalah

Valve ni boleh rosak kalau ada kotoran masuk dalamnya. Dah rosak, sistem aircond kereta punya lah teruk. Expansion Valve boleh mengalami masalah disebabkan oleh beberapa faktor. Salah satu punca yang biasa adalah masuknya kotoran atau serpihan logam ke dalam valve, yang boleh menyebabkan tersumbat atau kerosakan kepada mekanisme dalaman.

Baca Juga  Tempahan Kereta Sewa Kuala Lumpur

Selain itu, penurunan kualiti minyak pelincir dalam sistem aircond juga boleh menyebabkan pengikisan pada bahagian-bahagian dalaman valve, mengakibatkan kegagalan fungsi. Jika Expansion Valve mengalami kerosakan, ia boleh mengganggu pengaturan suhu dan tekanan dalam sistem aircond, yang akhirnya menyebabkan ketidakselesaan dalam prestasi keseluruhan aircond kereta.

Oleh itu, adalah penting untuk menjaga kebersihan sistem aircond serta memastikan minyak pelincir yang berkualiti digunakan untuk mengelakkan masalah yang berkaitan dengan Expansion Valve.

5. Cooling Coil Terlalu Kotor

Kalau Cooling Coil dah bersih, aircond akan berfungsi lebih baik. Kalau kotor sangat, aircond jadi bising tapi sejuk punya kurang. Kena servis la filter dan blower fan untuk atasi masalah ni. Untuk menjaga Cooling Coil aircond kereta dalam keadaan baik, terdapat beberapa petua yang boleh anda ikuti:

  1. Membersihkan secara berkala: Bersihkan Cooling Coil secara berkala untuk mengelakkan penumpukan habuk, kotoran, dan bakteria yang boleh menyebabkan masalah seperti bau busuk atau kurangnya udara sejuk. Anda boleh menggunakan vakum atau udara tekan untuk membersihkannya.
  2. Gantilah Filter Cabin: Filter cabin yang bersih dapat menyaring kotoran dan debu yang masuk ke dalam sistem aircond, mengurangkan risiko penumpukan kotoran pada Cooling Coil. Gantilah filter cabin secara berkala mengikut jadual pemeliharaan yang disyorkan oleh pengeluar kereta.
  3. Servis Blower Fan: Blower fan yang berfungsi dengan baik membantu dalam mengedarkan udara sejuk ke dalam kabin kereta. Pastikan blower fan diperiksa dan diservis secara berkala untuk memastikan prestasinya optimum.
  4. Gunakan Minyak Pelincir yang Berkualiti: Pastikan sistem aircond menggunakan minyak pelincir yang sesuai dan berkualiti untuk mengelakkan pengumpulan kerak atau pengikisan pada Cooling Coil dan bahagian-bahagian lain dalam sistem aircond.
  5. Elakkan Penggunaan Aircond dalam Keadaan Basah: Elakkan menggunakan aircond apabila cermin kenderaan atau keadaan dalam kabin kereta basah, kerana ini boleh menyebabkan pengumpulan lembap dan memudahkan pembentukan habuk dan kotoran pada Cooling Coil.
Baca Juga  Kedai Bateri Kereta Kulim

Dengan mengamalkan petua-petua ini, anda boleh menjaga Cooling Coil aircond kereta anda dalam keadaan baik dan menikmati udara sejuk yang selesa semasa memandu.

6. Gas Aircond Bocor

Kalau gas aircond kurang atau bocor, compressor tak boleh berfungsi dengan baik. Makanya, aircond tak sejuk la. Penyebab gas aircond bocor boleh termasuk:

  1. Kegagalan pada Komponen Sistem: Kegagalan pada komponen seperti selang, sambungan, atau komponen lain dalam sistem aircond boleh menyebabkan kebocoran gas.
  2. Kerosakan pada Komponen Seal: Seal yang buruk atau rosak boleh menyebabkan kebocoran gas aircond.
  3. Kegagalan pada Kompresor: Kerosakan pada kompresor aircond juga boleh menyebabkan kebocoran gas.

Untuk membetulkan kebocoran gas aircond, langkah-langkah yang biasa diambil termasuk:

  1. Mengesan Kebocoran: Mekanik akan menggunakan alat khas untuk mengesan dan menentukan lokasi kebocoran dalam sistem aircond.
  2. Membaiki Kebocoran: Selepas kebocoran dikesan, mekanik akan membaiki kebocoran dengan menggantikan seal yang rosak, membaiki sambungan yang longgar, atau menukar komponen yang bocor.
  3. Mengisi Semula Gas Aircond: Selepas kebocoran diperbaiki, sistem aircond perlu diisi semula dengan gas aircond yang sesuai mengikut spesifikasi pengeluar kereta.
  4. Ujian Kesegaran: Selepas mengisi semula gas, sistem aircond akan diuji kesegaran untuk memastikan tiada lagi kebocoran dan sistem berfungsi dengan baik.

Penting untuk mendapatkan bantuan daripada mekanik yang berkelayakan untuk membetulkan kebocoran gas aircond, kerana proses ini melibatkan penanganan bahan kimia yang boleh berbahaya dan memerlukan alat-alat khas untuk mengesan kebocoran. Beberapa punca aircond kereta tidak sejuk di atas semoga bisa membantu Anda.

Terima kasih sudah berkenan berkunjung ke blog Custom Feast, semoga tulisan kami tentang Punca Aircond Kereta Tidak Sejuk dapat menambah informasi seputar dunia otomotif dan komunitas otomotif. Jika ada kritik atau saran bisa menghubungi kami melalui kontak yang tersedia di website ini. Untuk layanan kerjasama juga kami terima, kami terbuka untuk kalian semua.

kontak custom feast

Ikuti beberapa akun sosial media kami:

Similar Posts